Ditt framtida jag

Fem saker du kan se fram emot i framtiden (och fem saker du kan oroa dig för)

Sara Öhrvall har skrivit boken ”Ditt framtida jag”Foto: Severus Tenenbaum
Hon ledde arbetet med en app som fick självaste Steve Jobs att jubla. Och en gång i tiden förutsade hon att suv-arna skulle slå igenom. Sedan många år anses Sara Öhrvall vara en fena på att förutsäga framtiden. Nu har hon skrivit boken ”Ditt framtida jag.”. DN:s Augustin Erba har pratat med henne och sorterat ut vad du behöver veta om din framtid.

DN. 2020-11-12
Augustin Erba
augustin.erba@dn.se

Fem saker du kan se fram emot

1. Du kommer att veta precis vad som har hänt

I framtiden, när allt kan spelas in från alla vinklar, och sparas i något slags sanningsdatabas kommer vi alltid att veta exakt vad som hände. Att googla är bara början för att ta reda på saker. I framtiden kommer vi kunna plocka upp det förflutna och spola fram och tillbaka för att ta reda på allt.

– Sådan teknik skulle hjälpa oss att påminna om löften som inte har infriats och att syna vita lögner, säger Sara Öhrvall. Det finns så klart en integritetsproblematik – en stor del av livet måste få ske utan att det sparas och analyseras i efterhand – men samtidigt är det teknik som gör att vi inte längre lever med förvanskade minnen eller subjektiva uppfattningar av vad som har hänt.

2. Adjö språkförbistring

En framtida artificiell intelligens kan stoppa dig från att uttrycka dig på ett sånt sätt som saboterar för dig. Kanske handlar det om att veta vilken titel du ska använda för att personen du vill göra affärer med ska bli på gott humör. Kanske handlar det om hur du flirtar bättre i framtidens dejtingappar. Och vem vet, kanske begriper din framtida telefon att du twittrar på fyllan och kan stoppa dig.

– När vi kommunicerar allt mer via digitala kanaler behöver vi extra känselspröt för att läsa av de kroppssignaler vi använder för att förstå varandra i fysiska möten, säger Sara Öhrvall. Vi behöver också stöd för att förstå våra egna känslor och vad de beror på. Vi kan ta hjälp av sensorer som mäter blodflöden, svettningar och andning för att kontrollera känsloutbrott och i stället tänka efter.


”Vi kan skapa digitala tjänster som bättre coachar folk till en mer hälsosam livsstil” säger Sara Öhrvall. Foto: Severus Tenenbaum

3. Du kommer att kunna hålla dig friskare

– Det är det viktigaste av allt, säger Sara Öhrvall. Smarta toaletter fångar vitaminer och mineraler i kroppen, lika smarta vågar räknar vätskebalans såväl som muskelstyrka och sensorer i tänderna som mäter kostintag. Vi vet då hur vår kropp mår i realtid. Vi kan i bästa fall undvika vårt biologiska öde genom att vi ser att vi är på väg att bli sjuka innan symptomen har utvecklats, och vi kan skapa digitala tjänster som bättre coachar folk till en mer hälsosam livsstil.

Men frågan är förstås om kunskap räcker till för att förändra vårt beteende. De allra flesta som röker känner till hur dåligt det är, men fortsätter ändå.

– Jag har en grundtro att om det blir tillräckligt tydligt för individen vad konsekvenserna blir av olika handlingar, så kommer beteenden att ändras. Vi underskattar hur mycket vi äter med i snitt 30 procent och vi överskattar hur hårt vi tränar. Men det räcker inte med ett armband som visar olika siffror, det är inte tillräckligt motiverande.

Det är inte givet att världen blir bättre av att vi blir äldre

Hon tar exemplet med att en person får besöka två virtuella världar – en där hon har tränat två gånger i veckan och en annan där hon inte har tränat och i stället ätit skräpmat.

Och om det inte räcker så finns det alternativ.

– Hälso- och sjukvården måste anpassas för att hantera preventiv rådgivning och stötta individer att leva friskare. Hittills har inte den ökade mängden data gett positiva resultat – i snitt blir vi ju bara tjockare, rör oss mindre och sover sämre.

4. Du kan bli äldre

Med en friskvård avpassad precis till din kropp och dess svagheter, och artificiell intelligens som gör bilfärder säkrare och diagnoser mer träffsäkra kommer du med största sannolikhet kunna bli ännu äldre än i dag.

– Jag är inte säker på att jag ser fram emot det. Det är inte givet att världen blir bättre av att vi blir äldre. Men som utvecklingen ser ut nu kommer vi att leva längre. Det är därför avgörande att tekniken kan hjälpa oss att öka hälsolängden, andelen friska år av vår fulla livslängd.

5. Du kommer nästan bli som en superhjälte

Sara Öhrvall låter förtjust när hon pratar om detta. Det handlar om att förstärka våra sinnen och våra kroppar. Dräkter som gör att vi orkar mer när vi blir äldre och att vi kan lyfta tyngre saker. Transplantat som gör att vi slipper höra trafikbullret eller tryckluftsborren, och i stället kan koncentrera oss på samtalet med den vi är med.

– Jag är lockad av superhjältetekniken. Att det finns linser som gör att jag kan zooma in på håll, se i mörker, se infrarött. Att jag kan få välja de ljud som jag hör.

Fem saker du kan vara bekymrad över

1. Att du blir så glad över den individuella nyttan att du inte tänker på konsekvenserna för hela samhället

Det som gjorde Facebook stort var egentligen inte att plattformen var tekniskt överlägsen, utan att det var roligt att vara där. Samtalet om vad teknik kan leda till saknades, och plötsligt hade desinformation och uppmaningar till våld fått enorma konsekvenser. Och ska man tro Sara Öhrvall är diskussionen på en för låg nivå:

– Vi pratar om det positiva med appar och tjänster som förenklar tillvaron, såsom möjligheter att enkelt beställa en taxi, skicka pengar eller streama video. Vi pratar om digitalt utanförskap som om det gällde människor som inte har bank-id. Men det här är ju en annan dimension. Nu handlar det om teknik som förändrar människan i grunden och som inte längre bor i vår telefon, utan kliver betydligt närmare kroppen för att göra oss smartare, starkare och förbättra våra sinnen. Teknik som kan förflytta vad vi anser vara normala förmågor.

Ska samhället bidra med systemen så att alla får lika förutsättningar?

Och hon säger att det här var en av drivkrafterna för att skriva boken ”Ditt framtida jag.”

– Har vi inte dialogen kommer vägvalen inte vara informerade, de kommer bara ske. En eufori över den kortsiktiga nyttan, men den långsiktiga konsekvensen kan bli allt annat är härlig.

2. Det kan bli orättvist för dig

Sara Öhrvall tar exemplet med skolan. Redan i dag, säger hon, preppar folk sina barn med studybuddies och språkresor.

– Men om du kan köpa teknik som kan förstärka koncentrationen. Ska det vara tillåtet? Blir då betygssystemen rättvisa?  Ska samhället bidra med systemen så att alla får lika förutsättningar?

Kommer alla få tillgång till samma möjligheter när tekniken kan ge försprång?

– Hur ser vi till att det inte blir för stora klyftor?


Boken ”Ditt framtida liv” – om hur ny teknik kan revolutionera människan.

3. Du kan bli diskriminerad av maskinerna

Det finns en illusion om att datorer och artificiell intelligens skulle vara objektiv. Men gång på gång visar det sig att datorn inte är bättre än de system och de data vi ger den. Ett färskt exempel var när Twitters algoritm till exempel ständigt sorterade bort ansikten på svarta människor, om det fanns ett vitt att visa.

– Om inte fler av oss blir tekniskt mer kunniga, fattar AI, machine learning, då är jag rädd att vi bygger system med goda intentioner, på företag, regeringar, myndigheter som blir automatiska beslutsstöd som på olika sätt diskriminerar oss.

Och om maskinerna är ständigt närvarande, i allt vi gör, då kan diskrimineringen vara mer subtil. Sara Öhrvall tar ett exempel.

– Maskinen kommer att förstå att jag är född i Norrbotten (som jag är). I min Facebook-krets har jag en större andel barndomskompisar som inte har gått på universitet. Data säger att individer som har en bekantskapskrets med många välutbildade vänner har större sannolikhet att nå framgång och betala tillbaka sina lån. Ska jag då behandlas annorlunda av de här maskinerna som förutspår att jag inte är en lika spännande person, lika kreditvärdig? I det läget cementerar systemen samhällsklyftor i stället för att överbrygga dem.

Den medvetenheten måste öka, menar hon. Att vi som konsumenter förstår det och inte minst att de som bygger systemen tänker till.

4. Maskinen kommer inte hjälpa dig att bli en bättre människa, men att shoppa

Det finns naturligtvis många fördelar med att ha en personlig assistent som hjälper mig i min vardag. Som sätter duschstrålen på rätt styrka och rätt temperatur utan att jag behöver tänka. Som köper in precis den mat som jag vill ha. Det finns något oemotståndligt i att få precis som man vill. Men det kommer att kosta – på mer än ett sätt.

– Om de här systemen inte blir möjliga att programmera utifrån värderingar, utan det finns hela tiden kommersiella krafter som styr dem, då kommer de bara leda till mer konsumtion.

Jag skulle önska att de här systemen hjälpte oss till ett mer hållbart liv

Sara Öhrvall målar upp en bild av hur din framtida shopping-assistent kommer att ”hjälpa” dig.

– Den skulle ju kunna säga ”behöver du verkligen köpa en ny klänning från Outnet, du har ju redan 23 i din garderob, varav två ser ut precis som den du klickat på”. Den skulle också kunna upplysa dig om att din granne har en likadan som du skulle kunna låna. Men som systemen är designade i dag kommer den i stället att säga att den här klänningen passar dig utmärkt och dessutom är det fem kändisar som har den.

Och assistenterna riskerar att bli hänsynslösa.

– Jag skulle önska att de här systemen hjälpte oss till ett mer hållbart liv, där vi bättre förstod konsekvenserna av våra beslut men risken är att det blir ett konsumtionsspinn. Assistenten vet precis vår ömma punkt: ”Du har gått upp två kilo nu, du behöver köpa nytt.” Den märker att du är lite deprimerad eller ledsen. Det behöver inte vara konsumtion, utan kan också vara åsikter.

5. Du kan behöva hänga med döda människor

Det finns ett antal projekt som handlar om att människor ska kunna leva för evigt. Några tror på nedfrysning för att sedan bli upptinade i en framtid när vetenskapen hunnit längre. Andra tror att det ska gå att ladda upp ens hjärna i en dator. (Än så länge finns inga som helst tecken på att detta skulle kunna fungera.)

– Det är obehagligt, tycker jag. Det finns också flera lösningar på gång där varje individ kan bygga en digital klon, en avatar av sig själv. Som pratar, rör sig och beter sig precis som jag själv i verkliga livet. Med mer avancerad visualiseringsteknik, kommer avatarer att kunna uppträda som i vårt ställe. I videomöten – och kanske till och med komma tillbaka efter vår egen död för att besöka efterlevande.

Att experimentera med vad som är liv och död förändrar ju hela synen på vårt liv och vår mening med tillvaron, tycker Sara Öhrvall. Redan i dag har många svårt att hitta motivation med sina liv och kämpar med de existentiella frågorna. Men det finns praktiska också.

– Det är kanske en vacker upplevelse att få återuppliva sedan länge bortgångna morfar så att barnbarnen får ”träffa” honom under några timmar. Men på sjunde månaden om han bor kvar i ert hus… säger Sara Öhrvall.

Ja, där är vi inte. Ännu.

Fakta. Sara Öhrvall

Aktuell med boken ”Ditt framtida jag. Hur ny teknik revolutionerar människan och gör oss starkare, smartare och vänligare” (Volante förlag).
Har varit produktutvecklingschef med ansvar för nischbilar på Volvo Cars.
Grundare av konsultnätverket MindMill Network och vd på Differ Strategy Consulting.
Sitter i flera styrelser, bland annat SNS, Bonnier News och Vinnova.

TEXT

Augustin Erba
augustin.erba@dn.se