Värktabletter orsakar 10-20 dödsfall per år i Sverige

Värktabletter orsakar 10-20 dödsfall per år i Sverige

Paracetamolförgiftning 475
Varje år dör 10-20 personer i Sverige  av paracetamolförgiftning.

I november 2015 förbjöds försäljning av paracetamol i tablettform på andra ställen än apotek. Men säljstoppet har inte fått någon effekt på antalet paracetamolförgiftningar som man på det här sättet hade hoppats få ned.

– När det gäller vår statistik har vi inte kunnat se någon förändring. Vi har ett fortsatt ökande antal frågor kring paracetamolförgiftningar, säger överläkare Mark Personne på Giftinformationscentralen.

Giftinformationscentralen kontaktas i snitt 4-5 gånger av svensk vårdpersonal, som vill ha hjälp med patienter som avsiktligt eller oavsiktligt överdoserat paracetamol.

Inkomna frågor rörande överdoseringar har enligt Giftinformationscentralen stadigt ökat sedan början av 2000-talet för att fortsätta brant uppåt efter 2009, då vissa apoteksprodukter fick börja säljas i den vanliga handeln.

Kruxet är att vissa, exempelvis äldre personer, inte förstår att paracetamol säljs under flera produktnamn som Alvedon och Panodil. De riskerar då att oavsiktligt komma upp i alldeles för höga dygnsdoser.

Andra har inte koll på att de 1 gram-tabletter de fått på recept är dubbelt så starka som de vanliga värktabletterna.

Vid en överdos kan symptomen dröja i flera dagar. Då kan man behöva få motgiftet acetylcystein intravenöst på sjukhus och i allvarliga fall levertransplantation.

Varje år dör 10-20 personer i Sverige till följd av paracetamolförgiftning, enligt Mark Personne på Giftinformationscentralen. Han tror inte att säljstoppet kommer att få någon större effekt överhuvudtaget.

I stället måste läkare bli mer restriktiva med att skriva ut storförpackningar och 1 grams-tabletter. Även apoteken bör bli mer återhållsamma, anser han.

– Det är ingenting som hindrar dem att ta in tabletterna bakom disk och inte sälja flera förpackningar samtidigt. Man bör ha en allmänt restriktiv hållning med att sälja just paracetamolprodukter som inte är på recept, säger Mark Personne.

En utvärdering av åtgärden från i höstas pågår, uppger Läkemedelsverket för Vetenskapsradion.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sverigesradio.se