80 miljoner bakterier i en kyss

80 miljoner bakterier i en kyss

Foto: Sandra Qvist/TT

Varje gång du kysser någon annan överförs inte mindre än 80 miljoner bakterier. Forskare gick fram till 21 till synes förälskade par på ett zoo i Amsterdam och tog prover från munnen, både före och efter en kyss.

Men någon skillnad i bakteriefloran gick inte att upptäcka. Antagligen för att de hade utbytt saliv vid ett flertal tillfällen tidigare. Eller för att många par har liknande matvanor och därmed snarlika bakterier i munnen.

Forskarna bad om en kyss till. Men denna gång ombads den ena att först dricka en probiotisk yoghurt som innehåller bakterier som normalt inte återfinns i munnen.Analysen, som presenteras i tidskriften Microbiome, visar att en vanlig kyss, om än modell längre, resulterar i att över 80 miljoner bakterier överförs från den ena partnern till den andra. Det ska dock jämföras med att munnen är hemvist för över en miljard bakterier. Om du ändå tycker 80 miljoner är mycket återstår inget annat än att hålla tungan i rätt mun.