HPV-vaccin orsakar inte MS

DN 2015-01-07

Vaccin mot HPV, som kan orsaka livmoderhalscancer, ökar inte risken för multipel skleros (MS). Det konstaterar svenska och danska forskare i en stor registerstudie vars resultat redovisas i the Journal of the American Medical Association (JAMA).

I den aktuella studien har forskarna följt nästan fyra miljoner flickor och kvinnor i olika nationella register för att se om HPV-vaccination är kopplat till ökad risk för nervsjukdomen MS eller andra sjukdomar som förstör nervernas skyddande fetthölje, myelin.

– Det har på senare tid kommit enstaka fallrapporter som har föreslagit att HPV-vaccination kan orsaka multipel skleros och liknande sjukdomar. I denna stora befolkningsstudie ser vi inte något samband mellan HPV-vaccinet Gardasil och myelinförstörande sjukdomar, säger Lisen Arnheim Dahlström vid Karolinska institutet.