Digitalt preventivmedel

Digitalt preventivmedel

DN 2015-03-26

Elina Berglund Scherwitzl var med och upptäckte higgspartikeln, ett genombrott som belönades med Nobelpriset 2013. Nu har hon bytt kärnfysiken mot entreprenörskap och lanserat en preventivmedelapp.

Elina ville bidra till samhället på ett mer konkret sätt och hade länge varit irriterad på att det inte finns några riktigt bra naturliga preventivmedel.

– När jag gick på gymnasiet fick jag p-piller utskrivna av slentrian. Plötsligt blev jag arg på allt och alla och det ledde till att jag gjorde slut med killen som jag var ihop med. När jag sedan slutade med p-pillren märke jag att de var de och inte killen som var problemet, förklarar hon.

Elina och hennes man Raoul började fundera på hur man kan skapa ett naturligt preventivmedel. Med hjälp av sina erfarenheter från forskningsvärlden har de tittat på hur man kan analysera kvinnors kroppstemperatur och utifrån det räkna ut när de är fertila och vilken tid i månaden de har så kallade säkra perioder. Preventivmedlet finns nu i form av en app och en hemsida. Användarna prenumererar på tjänsten och mäter sin kroppstemperatur varje dag.

– Det finns massor av appar som håller koll på mensen och där man får skriva in och analysera sin temperatur själv men jag ville skapa ett seriöst alternativ som bygger på forskning. Jag och min man använde själva appen som preventivmedel i 1,5 år. Sedan bestämde vi att vi ville ha barn.

– Jag såg i appen att jag skulle ha ägglossning på vår bröllopsdag. Två månader innan skrev vi på Twitter att vi planerade att bli gravida den 11 augusti. Så blev det också och nu har vi en dotter på 10 månader, säger Elina Berglund Scherwitzl.

Caroline Englund
caroline.englund@dn.se