Hunden har koll på oss

Hunden har koll på oss

SR 2015-01-29

Hunden Hachi SR 475Cecilia Lindqvist med hunden Hachi som är fyra år. Foto: Sara Sällström/SR

Det blir alltmer uppenbart att hundar är mycket bra på att förstå oss människor. Hundarna lyssnar inte bara på våra ord utan tittar även på sådant som ansiktsuttryck och minspel.

I början av 2000-talet började forskare mer och mer att intressera sig för hur hundar tänker och vad de känner. Speciellt när det gäller hur mycket hundarna förstår av det vi människor säger och gör.

Hundägaren Cecilia Lindqvist i Norrköping tycker till exempel att hon och hennes hund Hachi har ett ganska rakt och okomplicerat sätt att kommunicera.

Och Per Jensen, som studerar djurs beteende vid Linköpings universitet, berättar att det finns exempel på att hundar kan lära sig känna igen orden på mer än tusen olika föremål. De verkar till och med kunna skilja på olika ordklasser som substantiv och verb. Men studier visar också att de tittar på våra ansikten och tolkar våra miner och ansiktsuttryck.

Per Jensen menar att vi kan ha glädje av att förstå sådana här saker för att förbättra träningen av assistanshundar och andra arbetande hundar.

Sara Sällström
sara.sallstrom@sverigesradio.se

Referens till den artikel som blev startskottet för intresset för att forska om hundars förståelse av människor: Brian Hare et al. “The Domestication of Social Cognition in Dogs”. Science 298, 1634 (2002). DOI: 10.1126/science.1072702