Gammal sjukdom möjlig att utrota

Gammal sjukdom möjlig att utrota

SR 2015-02-23

3482894_325_183 BFramboesi kan smitta när barn leker med varandra i tropiska klimat. Foto: PLOS/CC BY-3.0

Nu är forskare ett steg närmare att utrota en av de 17 tropiska sjukdomar som har varit försummade av läkemedelsindustrin.

Tänk dig att kanske kunna utrota en hudsjukdom som funnits i miljontals år, men att den nu kan behandlas med att man tar ett piller – bara en gång i livet. Det var för ungefär två år sedan som Världshälsoorganisationen, WHO, listade vilka sjukdomar som drabbar mer än en miljard fattiga människor men där lite forskning görs.

Nu har en studie gjorts kring en av sjukdomarna, en hudsjukdom som kallas framboesi. Sjukdomen blommar upp och ser ut som hallonformationer på huden, och ger även svår ledvärk. Eftersom man hittat spår av framboesi på skelett hos förmänniskor vet man att den har funnits i miljontals år, och den smittar lätt när barn lekar tillsammans med varandra i tropiska klimat.

För att undersöka vad som kan göras valde forskarna ut en ö med 28 byar i Papua Nya Guinea. Där informerades och undersöktes befolkningen, och sedan fick alla ett enda piller med antibiotikum. Det antibiotikum som användes var azithromycin – som är en makrolid som binder till bakteriernas ribosomer och hämmar proteinsyntes.

Över 80 procent av de boende medicinerades. De man missade var på resa eller jobbade på någon annan ö. Behandlingen innebar att förekomsten av hudsjukdomen hos barn minskade från 18 till 6 procent, men forskarna menar att för att helt kunna utrota framboesi måste en ännu högre del av befolkningen i ett område medicineras.

Studien publiceras i New England of Journal, och visar att det alltså skulle vara möjligt att utrota en sjukdom som funnits i miljontals år.

Här är listan på de 17 negligerade sjukdomarna.

Annika Östman / SR-Vetenskap & miljö

Referens: Oriol Mitjà et al “Mass Treatment with Single-Dose Azithromycin for Yaws” N Engl J Med 2015; 372:703-710, 19 February , 2015. DOI: 10.1056/NEJMoa1408586