Sömn återskapar minnen du glömt

Sömn återskapar minnen du glömt

DN. 2015-07-27

Sömn återskapar minnen du glömt - Foto Berit Roald TT

Foto: Berit Roald/TT

Forskning har tidigare visat att sömn är bra för att vi ska komma ihåg saker. Nu visar en ny rapport att sömn även kan återskapa minnen som vi trodde vi hade glömt.

Sömnstudien utgår från två tidigare minnesexperiment där man följde 123 personer och deras inlärning av påhittade ord. Orden var antingen inlärda före nattsömn eller innan en lika lång vakenperiod. Deltagarna i experimenten fick sedan uppge orden precis efter att de fått höra dem, efter nattsömn eller efter en lång period i vaket tillstånd.

Den brittiska studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cortex, visade att sömn inte bara gjorde att man kom ihåg orden som man klarat vid första testet, direkt efter inlärning, men också att personer som inte kunde komma ihåg orden vid första testet däremot kunde komma ihåg dem efter sömn. Resultatet från studien går emot tidigare studier som har visat att sömn bara skyddar mot minnesförlust.

– Sömn förbättrar tillgängligheten av minnen mer än den skyddar mot minnesförlust, säger Nicolas Dumay, professor i psykologi vid universitetet i Exeter rapporterar The Telegraph.

Med andra ord kan vi, enligt studien, plocka fram saker ur minnet som vi trodde var helt borta. Och möjligtvis även minnas saker bättre efter sömn än när vi lärde oss det. Men mer forskning på ämnet behövs, enligt Dumay.

– Idén att minnen kan bli skarpare, klarare och lättare att komma åt över en natt behöver man däremot forska vidare på, säger han enligt tidningen.

För lite sömn gör oss känsligare för stress och försvårar minnet när vi är under press. Tidigare forskning har också visat att ju snabbare vi somnar efter att vi lärt oss något, desto större är chansen att vi ska komma ihåg det, rapporterar Vetenskapsradion.

Vad vet du om sömn? Testa dig här.

Mimi Billing
mimi.billing@dn.se