Nobelpriset i medicin för viktiga botemedel

Nobelpriset i medicin för viktiga botemedel

DN. 2015-10-05

WEBB_NOBEL_MEDICIN 1 475Tre frågor om medicinpriset till DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther.

Vad belönas pristagarna för?

För forskning som lett fram till nya sätt att behandla malaria och två svåra sjukdomar orsakade av parasitmaskar: flodblindhet och lymfatisk filariasis (elefantiasis). Sjukdomarna drabbar hundratals miljoner människor varje år, framför allt i fattiga delar av världen.

Vilka är de och vad har de gjort?

Japanen Satoshi Ōmura hittade och odlade jordbakterier som producerar ämnen som är dödliga för andra mikroorganismer. Irländaren William Campbell som är verksam i USA undersökte ämnenas effekt på parasiter och ändrade det så att det blev effektivare. Det gav oss helt nya typer av mycket effektiva läkemedel mot parasitsjukdomarna.

Kinesiskan Youyou Tu studerade hur gamla örtläkemedel mot malaria användes i traditionell kinesisk medicin. Utifrån ett 700 år gammalt recept lyckades hon rena fram ett ämne från växten Artemisia annua. Nu är det den mest effektiva behandlingen för svår malaria.

Vad har vi för nytta av priset?

Detta är verkligen ett pris enligt Alfred Nobels egna ord: till mänsklighetens största nytta. Malaria dödar fler än 450.000 personer varje år, framför allt barn, och hotar fler än 3,4 miljarder människor. Lymfatisk filariasis drabbar mer än 100 miljoner människor. Vinsterna handlar inte bara om att bota sjukdomarna utan även att göra det möjligt för barn att gå i skolan och vuxna att arbeta och ta sig ur fattigdom.

 

Nobelpris medicin 2015 475
Foto TT.

William C Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu. Så heter de tre forskare som får dela årets Nobelpris i medicin.

De två första, Campbell och Omura, får priset för sina upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar. Tu för sina upptäckter rörande en ny terapi mot malaria.

De två upptäckterna har försett mänskligheten med nya sätt att bekämpa dessa svårartade sjukdomar, skriver Nobelförsamlingen i sin motivering. Sjukdomarna drabbar årligen hundratals miljoner människor.

Med upptäckterna minskar lidandet och vinsterna i förbättrad global hälsa är närmast omätbart stora, enligt församlingen.

Nobelpristagare Medicin2015 475

Infektioner orsakade av parasitmaskar har gäckat mänskligheten länge och drabbar än i dag hundratals miljoner människor, främst i fattiga länder, säger professor Hans Forsberg vid en pressträff. Pristagarnas upptäckter har fundamentalt förändrat vår förmåga att bekämpa dem och beskrivs som ett paradigmskifte.

– Den globala inverkan är omätbar, säger Hans Forsberg.

Youyou Tu letade i gamla örtmedicinrecept efter uppslag för att utveckla nya terapier mot malaria, berättar professor Hans Forsberg. Växten Artemisia annua dök upp som en intressant kandidat och Tu utvecklade en reningsmetod som ledde fram till identifieringen av den aktiva komponenten, Artemisinin. Artemisinin är ett mycket effektivt läkemedel mot malaria.

– Det var ett äkta genombrott och en vändpunkt när det gäller att hitta ett nytt läkemedel mot malaria, säger Hans Forsberg.

Fakta. Pristagarna 2015
William C Campbell föddes 1930 på Irland och hans akademiska karriär har utspelat sig i USA. Han doktorerade vid University of Wisconsin, Madison, Wisconsin och han har också jobbat vid Merck Institute for Therapeutic Research. I dag är han Research Fellow Emeritus vid Drew University i Madison, New Jersey, USA.
Satoshi Omura, född 1935 i Japan, har två doktorsexamina, en i farmaceutisk vetenskap och en i kemi, från Tokyo University, Japan, respektive Tokyo University of Science, Japan. Omura har varit anställd som forskare vid Kitasato Institute, Japan där han senare blev professor. Sedan 2007 är han professor emeritus vid samma universitet.
Youyou Tu föddes i Kina 1930 och är den tolfte kvinnan som tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Hon har en examen från 1955 vid det medicinska universitetet i Peking och är sedan 2000 chefsprofessor vid China Academy of Traditional Chinese Medicine.
Källa: Nobelprize.org