Så kan spädbarn undvika allergi
DN 2015-02-24
Foto: Allover
Spädbarn som får äta jordnötskex under sina första elva månader löper mycket mindre risk att bli jordnötsallergiker, visar en brittisk studie.
Resultaten ”går emot tidigare riktlinjer” säger forskningsledaren Gideon Lack på King’s College till Reuters.
– Otroligt spännande resultat som visar vad vi haft på känn. Det är viktigt att tidigt få smaka på mat för att inte utveckla allergi mot det, säger professor Magnus Wickman på Karolinska Institutet till SVT.
Barnen i studien bedömdes ha hög risk att bli allergiska mot jordnötter. I den grupp som fick jordnötskex hade färre än en procent utvecklat allergi när försöken avslutades, jämfört med 17,3 procent i kontrollgruppen.
Nu väntar nog nya kostråd i Sverige, tror Magnus Wickman. Och resultaten kan vara intressanta långt bortom jordnötspåsen:
– Om vi tar de vanliga födoämnena som mjölk, ägg, sädesslag och fisk så är det nog så att det här gäller samtliga födoämnen. Det är min gissning.