Cancer ofta en fråga om biologisk otur
DN. 2015-01-01
Otur kan vara en betydande faktor för vem som drabbas av cancer och vem som slipper sjukdomen. Forskare har funnit att två tredjedelar av skilda cancertyper kan förklaras med slumpmässiga mutationer som inte kan kopplas till ärftlighet eller riskabla vanor som exempelvis rökning.
Forskarna, verksamma vid amerikanska Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore, har kommit fram till att slumpmässiga dna-mutationer som ackumuleras i olika delar av kroppen under vanlig celldelning är de främsta bovarna bakom många cancertyper, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Sammanlagt har 31 typer av cancer studerats. Man fann att 22 av dem – bland dem leukemi, bukspottkörtelcancer, skelettcancer, testikelcancer, äggstockscancer och hjärntumör – till stor del kan förklaras med dessa slumpmässiga mutationer. Med andra ord, en slags biologisk otur.
Övriga nio cancertyper – bland dem tjocktarmscancer, hudcancer och rökningsrelaterad lungcancer – var enligt forskarna i högre grad påverkade av ärftlighets- och miljörelaterade faktorer, som exempelvis riskbeteende och exponering för cancerframkallande ämnen.
Sammantaget kom forskarna fram till att 65 procent av de undersökta cancertyperna kan hänföras till slumpmässiga mutationer i gener som kan skapa framväxt av cancer.
Ett viktigt budskap som studien förmedlar är, enligt forskarna, att cancer ofta inte kan förhindras – vilket leder dem till slutsatsen att mer resurser bör styras till forskning om hur man fångar sjukdomen när den ännu är i sin linda.
– När någon får cancer, vill man omedelbart få veta varför. Vi vill tro att det finns en anledning. I många fall har inte förklaringen något att göra med hur den drabbade betett sig eller vilka miljöfaktorer som förelegat. Personen i fråga har helt enkelt haft otur, säger onkologen Bert Vogelstein vid Johns Hopkins University School of Medicine, som tillsammans med biomatematikern Cristian Tomasetti fått studien publicerad i vetenskapliga tidskriften Science.
Kalle Holmberg