Knivskarp teknik förändrar gener

Knivskarp teknik förändrar gener

SR 2015-02-05

Emmanuelle Charpentier

Emanuelle Charpentiers forskning är banbrytande. Foto: Annika Östman/SR

I Umeå upptäckte bakteriologiprofessorn Emmanuelle Charpentier mekanismerna i bakteriernas försvarssystem. Det ledde fram till en extremt effektiv och billig molekylär genteknisk kniv. Bara på några år har forskningsfältet exploderat av aktivitet.

Hör Emmanuelle Charpentier berätta.

Det handlar om en väldigt ny metod som kan användas för att förändra växter, djur och till och med mänskliga celler.

Allt började för sex år sedan på Umeå universitet där Emmanuelle Charpentier är gästprofessor i bakteriologi. Det var inte alls meningen att hon skulle skapa ett nytt skarpt verktyg för genteknik. Hon var bara nyfiken och ville förstå en väldigt vanlig bakterie.

– Allt startade i mitt labb lite av en slump. Jag tänkte, det här är säkert värt att undersöka bättre för att inte missa ett möjligt samband, berättar Emmanuelle Charpentier.

Hon är ingen person som tar till stora ord för att beskriva det som i stället blev hennes fullständigt banbrytande arbete inom vetenskapen. Det som hände i Umeå redan 2009, publicerades i Nature 2011, och 2012 i Science och beskrevs av de båda tidskrifterna som den viktigaste vetenskapliga metoden under 2013.

Till exempel kan man använda verktyget till att genförändra apors hjärnor som mer liknar våra hjärnor än mössens. På så vis hoppas man i framtiden bättre förstå autism, schizofreni eller bipolär sjukdom. Dit är det ännu en lång väg kvar och den typen av försök görs inte i Sverige. Och Emanuelle Charpentier menar att allmänheten också måste förstå vad som pågår, eftersom det kräver stort etiskt ansvar.

Längre artikel om CRISPR finns här: Knivskarp teknik förändrar gener

Annika Östman / SR

annika.ostman@sr.se