Fettsyror i livsmedel
Av Olle Sundberg / www.halsosidorna.se/
De flesta livsmedel innehåller fettsyror av olika slag. Fettsyrorna i kroppen delas in i grupperna: mättade fetter, enkelomättade fetter och fleromättade fetter. Se fett.
Kvoten mellan de fleromättade fettsyrorna Omega 6 och Omega 3 anses bra om den ligger på mellan 0,2 – 4. Observera att fisk, rapsolja, linfröolja och gröna bladgrönsaker är de optimala fettkällorna för att få i sig bra med Omega-3 i förhållande till Omega-6.
Här nedan visas den procentuella andelen av mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror i olika oljor och livsmedel som även innehåller Omega-3 till någon del:
Oljor/livsmedel
andelen % fett av den totala vikten |
Mättat fett % av det totala fettet |
Enkelomättat fett
Omega 9 |
Fleromättat fett
Omega 6 |
Fleromättat fett
Omega 3 |
Kvot
Omega 6/Omega 3 % av det totala fettet |
Fisk (medel)
5 % fett |
30 % | 39 % | 14 % | 15 % | 0.93 |
Fisk ål
33 % fett |
27 % | 48 % | 3 % | 13 % | 0.23 |
Fisk lax
12 % fett |
22 % | 37 % | 4 % | 27 % | 0.15 |
Kött
2 – 20 % fett |
60 % | 37 % | 2 % | 1 % | 2 |
Smör
80 % fett |
55 % | 19 % | 2 % | 0,5 % | 4 |
Kokosfett
100 % fett |
92 % | 6 % | 2 % | 0 % | – |
Rapsolja
100 % fett |
7 %
(16:0, 18:0) |
59 % | 20 % | 10 % | 2 |
Linfröolja
100 % fett |
9 %
(16:0, 18:0) |
32 % | 14 % | 44 % | 0,32 |
Olivolja
100 % fett |
17 %(16:0, 18:0) | 69 % | 12 % | 0,7 % | 17 |
Valnötsolja
100 % fett |
9 %
(16:0, 18:0) |
30 % | 52 % | 7 % | 7,4 |
Sojaolja
100 % fett |
15 %
(16:0, 18:0) |
22 % | 53 % | 8 % | 6,6 |
Sesamolja
100 % fett |
14 %(16:0, 18:0) | 39 % | 45 % | 0,4 % | 112 |
Jordnötsolja
100 % fett |
14 %(16:0, 18:0) | 52 % | 29 % | 0,1 % | 290 |
Majsolja
100 % fett |
15 %(16:0, 18:0) | 31 % | 51 % | 1 % | 51 |
Solrosolja
100 % fett |
12 %(16:0, 18:0) | 27 % | 61 % | 0,1 % | 610 |
Tistelolja
100 % fett |
10 %(16:0, 18:0) | 10 % | 79 % | 0,01 % | ca 8000 |
Valnötter
62 % fett |
10 % | 14 % | 63 % | 15 % | 4,2 |
Spenat
0,5 % fett Gröna bladgrönsaker 0,1 – 0,5 % fett |
8 % | 8 % | 13 % | 69 % | 0,19 |
Avokado
20 % fett |
16 % | 75 % | 9 % | 0,01 % | 900 |
Tabell: Livsmedel och fettsyror
Kallpressad olivolja (extra virgin), rapsolja samt linfröolja anses vara de bästa oljorna. Laga till maten i olivolja som tål mer värme, häll sen på rapsolja eller linfröolja i maten till sallad eller dylikt. Olivoljan innehåller mycket oljesyra (Omega-9) som är viktig för cellmembranet samt är en antioxidant som skyddar fleromättade fettsyror som Omega-3 från oxidation. Linfröolja bör stå i kylskåp så den inte oxiderar.
För mer info sök efter olika fetter eller livsmedel i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas eller hos KTL.
Olika typer av fettsyror
Fettsyrorna indelas i grupperna: mättade fetter, enkelomättade fetter och fleromättade fetter. Olika livsmedel, oljor mm. innehåller en blandning av dessa fettsyror. Rapsolja exempelvis tillhör gruppen enkelomättade men innehåller även mycket av de fleromättade fettsyrorna Omega-3 och Omega-6.
Fettsyrorna är uppbyggda av molekyler och har en beteckning kopplad till sig som beskriver de antal kolatomer fettsyrans molekyl består av, samt om molekylen består av dubbelbindningar eller inte. Följande gäller för dessa bindningar: mättade (ingen dubbelbindning), enkelomättade (en dubbelbindning) samt fleromättade (två eller upp till max sex dubbelbindningar). Desto längre kolatomer som fettsyran innehåller desto svårlösligare är den i vatten. Här nedan kommer några av de vanligaste fettsyrorna:
Fettsyra | Beteckning | Finns i |
Smörsyra | 4:0 kort mättat fettsyra | Mjölkprodukter, mjölk, smör, ost, kokosfett och kött från idisslare. |
Kapronsyra | 6:0 kort mättat fettsyra | Mjölkprodukter, mjölk, smör, ost, kokosfett och kött från idisslare. |
Kaprylsyra | 8:0 kort mättat fettsyra | Mjölkprodukter, mjölk, smör, ost, kokosfett och kött från idisslare. |
Kaprinsyra | 10:0medellång
mättat fettsyra |
Mjölkprodukter, mjölk, smör, ost, kokosfett och kött från idisslare. |
Laurinsyra | 12:0 medellång
mättat fettsyra |
Kött, mjölkprodukter, mjölk, smör, ost och vegetabiliska fetter, kokosfett. |
Myristinsyra | 14:0 medellång
mättat fettsyra |
Kött, mjölkprodukter, mjölk, smör, ost, fisk och vegetabiliska fetter. |
Palmitinsyra | 16:0lång mättat fettsyra | I de flesta livsmedel. |
Stearinsyra | 18:0lång mättat fettsyra | I de flesta livsmedel. Kakaofett och kött från idisslare har mer. |
Arakadinsyra | 20:0 lång mättat fettsyra | I mindre mängder i olika livsmedel. Jordnötter har mer. |
Behensyra | 22:0 lång mättat fettsyra | I mindre mängder i olika livsmedel. |
Palmitoljesyra | 16:1 lång
enkelomättad fettsyra |
I mindre mängder i olika livsmedel. |
Oljesyra
(Omega-9) |
18:1 (n-9)
lång enkelomättad fettsyra |
Detta är den vanligast förekommande fettsyran i kosten. Förekommer rikligt i olivolja, rapsolja, mandlar, hasselnötter och avokado. |
Gadoljesyra | 20:1 lång
enkelomättad fettsyra |
I olika livsmedel. |
Eurokasyra | 22:1 lång
enkelomättad fettsyra |
I olika livsmedel. Rikligare i raps och senap. |
Cetolinsyra | 22:1 lång
enkelomättad fettsyra |
I olika livsmedel. Rikligare i skaldjur och havsfisk. |
Linolsyra
(Omega-6) |
18:2 lång
fleromättad fettsyra |
Detta är den vanligast förekommande fleromättade fettsyran i kosten och är modersubstans till fettsyror i Omega-6 serien (n-6). Förekommer rikligt i de flesta vegetabilier, vegetabiliska oljor, majsolja, solrosolja, rapsolja, och i mjuka margariner.
Andra fettsyror som tillhör Omega-6 (n-6) är GLA, Arakidonsyra, DHGLA och DSTA. |
Linolensyra
(LNA) (ALA, Alfa-linolensyra) (Omega-3) |
18:3 (n-3)
lång fleromättad fettsyra |
Linolensyra är modersubstans till fettsyror i Omega-3 serien (n-3). Förekommer i alger, vegetabilier, gröna bladgrönsaker, rapsolja och linfröolja, valnötter, paranötter och i mjuka margariner.
Andra fettsyror som tillhör Omega-3 (n-3) är EPA, DPA, DHA, ETA, Eleostearinsyra och STEA. Linolensyra kan i kroppen omvandlas till EPA och i sin tur DHA till viss del. Omvandlingen tros även vara beroende av förhållandet mellan Omega-6 och Omgea-3 fettsyror i kosten. |
Gammalinolensyra
(GLA) (Omega-6) |
18:3 (n-6)
lång fleromättad fettsyra |
Rikligare i gurkörtsolja, nattljusolja. Mindre i havregryn.
Bildas även av linolsyra och bildar i sin tur själv arakidonsyra samt med och bildar de hormonliknande ämnena prostaglandinerna. |
Arakidonsyra
(Omega-6) |
20:4 (n-6)
lång fleromättad fettsyra |
Små mängder i lever, kött och ägg. |
Eikosapentaensyra
(EPA) (Omega-3) |
20:5 (n-3)
lång fleromättad fettsyra |
Fisk och skaldjur, mindre mängder i ägg.
Bildas även av linolensyra. EPA bildar i sin tur DHA. |
Dokosapentaensyra
(DPA) (Omega-3) |
22:5 (n-3)
lång fleromättad fettsyra |
Fisk och skaldjur, mindre mängder i ägg och lever. |
Cervonsyra (DHA)
(Omega-3) |
22:6 (n-3)
lång fleromättad fettsyra |
Fisk och skaldjur, mindre mängder i ägg och lever. |
Tabell: Typer av fettsyror
Korta fettsyror är bra för tarmen, exempelvis smörsyra som finns i havre.
Mer om omega-3 fettsyrornas kemi och funktion i kroppen här.
Mer om omega-3 fettsyror och omega 6-fettsyror här.
“Vegetabiliska omega-6 fetter ökar inte inflammation”. Mer om forskningen här.