iCell (engelska)
Djur, växt och bakterieceller, organeller mm.
Cell World (engelska)
Enkel översikt över eukaryot cell och dess organeller. Mycket bra grafik!
Människokroppen (man) 3D (svenska)
Anatomi. Bra 3D-grafik.
Anatronica – 3D Mycket bra anatomiprogram. Finns i en gratis webbversion, som nedladdningsbart program för PC och Mac och som app för Android och iPad. Det finns också en betalversion (19,95USD) med fördjupad information om alla delar av kroppen, organsystem mm. För att använda webbversionen behöver du installera Unity 3-D Web player.
AnatomyLearning – 3D Atlas Gratis och bra anatomisk övningssida på engelska. Klicka på “Open on browser (WebGL)” och därefter på bokikonen uppe till vänster för att komma till val av organsystem, skrolla ner för att se och välja mellan alla olika organsystem. Finns även att ladda ner som Android och iOS app.
3DBrain (engelska)
Omfattande och bra app i om hjärnans olika delar och regioner, med bra grafik.
GenScop (engelska)
Enkel steg-för-steg app om gener och arv. Innehåller tyvärr endel reklam.
Attenborough’s Story of Life (engelska)
Djur, evolution
Ecosystem (engelska)
Mycket omfattande och bra app, med bra bilder men mycket liten text (som dock går att förstora).
Molecules of Life (engelska)
Omfattande app om organiska molekyler som kolhydrater, fetter, proteiner, enzymer och nukleinsyror
Fickfakta kemi (svenska)
Periodiska systemet, och fakta om grundämnen
Program till dator
Alla uppgifter du gör lämnar du in som Microsoft Office/PC-filer
eller pdf-filer. Har du inte Microsoft Office så är LibreOffice är ett mycket bra alternativ. Det är ett helt gratis programpaket (skriva, powerpoint, bildbehandling, kalkyl, rita, pdf-konvertering mm).
Hämta LibreOffice här.
Microsoft Office – online
Du kan också skriva i onlinedokumenten som följer med utdelade uppgifter. När du är klar laddar du ner dokumentet/dokumenten och skickar in på vanligt sätt.
Gör egna pdf-filer
För att skapa egna pdf-filer räcker det inte med Adobe Reader eller Foxit. Du behöver även ha ett speciellt program på datorn och Cutepdf Writer är ett bra gratisalternativ. Det enda du behöver göra är att skriva ut dokumentet från valfritt program – och använda Cutepdf i stället för din vanliga skrivare.
Ladda ner Cutepdf Writer här.
… redigera pdf-filer med Flexipdf Basic
Ibland ser en pdf-fil inte riktig ut som vi önskar. Om vi vill flytta sidor och radera sidor eller slå ihop olika pdf-filer är vi hänvisad till det fullständiga programmet Acrobat, som kostar flera tusen kronor. Men det finns lyckligtvis även här ett gratisalternativ. Tyska uppstickaren Softmaker har tagit fram en gratisversion av programmet Flexipdf. Med hjälp av det gör du grundläggande redigering i pdf-filerna. Dokumentet märks med en vattenstämpel när du använder gratisversionen, det sker inte med betalversionen.
Ladda ner Flexipdf Basic här.
Har du en macdator så skriver du dokumentet i Pages och sedan konvertera du det till pdf.
Det gör du såhär: File>Export to>PDF
För powerpointpresentationen så gör du den i Keynotes och konverterar den sedan till powerpoint.
Det gör du såhär: File>Export to>Powerpoint
Konvertera en Keynote-presentation till PowerPoint
Om du vill öppna en Keynote-presentation i en annan app, till exempel Microsoft PowerPoint, kan du konvertera presentationen i Keynote till lämpligt format.
- Öppna Keynote-presentationen som du vill konvertera.
- Välj Arkiv > Exportera till och välj sedan format.
- I fönstret som visas kan du välja ett annat format eller ställa in ytterligare alternativ. Till exempel kan du kräva ett lösenord för att öppna en exporterad PDF, välja format för en exporterad PowerPoint-presentation eller ändra timingen för presentationen om du exporterar som en filmfil.
- Klicka på Nästa.
- Namnge filen och välj en mapp dit den ska sparas.
- Klicka på Exportera.
Om du vill skicka en fil i ett visst filformat genom Mail, Meddelanden, AirDrop eller Anteckningar väljer du Dela > Skicka en kopia. Därefter väljer du hur du vill skicka presentationen och väljer sedan ett format.
You must be logged in to post a comment.