Lyssna

Här kan du höra reportage om medicinsk forskning inom olika områden och intervjuer med forskare.

Cancermedaljens baksidaCancermedaljens baksida 475

Matilda drabbades av leukemi som fyraåring. Tio år efter avslutad behandling har hon fortfarande dålig aptit, växer dåligt och är oerhört trött. Läkaren och forskaren Thomas Björk Eriksson vid Skandionkliniken i Uppsala, forskar kring  protonstrålning, en metod man tror ger betydligt färre biverkningar än konventionell strålning.

Sveriges Radio 2015-11-24. Läs mer här.


Omprogrammerade cancerceller dödar varandra

Omprogrammerade cancerceller 475Cancerceller som programmeras om och i stället blir mördarceller som dödar cancerceller, låter kanske som science-fiction. Men en amerikansk forskargrupp har hittat ett sätt att få leukemiceller att döda sina egna.

Sveriges Radio 2015-11-09. Läs mer här.


Därför kan saliv läka sår

Därför kan saliv läka sår 475En studie från Lunds universitet visar att sår kan läka snabbare om man slickar på dem, något som verkar vara ett välkänt faktum för hundar och katter. Genom den nya forskningen vet man nu också varför. Olika ämnen i saliven samverkar för att bekämpa bakterier

 Sveriges Radio 2015-11-04. Läs mer här.

Högintensiv träning ger snabbt resultat

Högintensiv träning 475Forskare vid Karolinska institutet har hittat en möjlig mekanism bakom träningsformens framgång.

Sveriges Radio 2015-11-02. Läs mer här


Stamcellerna som lagar våra organ

Lungbiologi Lunds universitet 475På Biomedicinskt centrum vid Lunds universitet pågår ett arbete med att förstå hur olika celler kan hjälpa till att reparera organ och skadad vävnad bland annat när det gäller lungor och  stamcells-behandling av Parkinsons sjukdom.

Sveriges Radio 2015-11-02. Läs mer här


Bakterieätande virus nytt vapen mot resistens

Bakteriofager och bakterie 475Allt fler bakterier blir multiresistenta. För mycket antibiotika till djur och människor håller på att göra vanliga infektioner livshotande. Nu forskas intensivt för att hitta alternativ. Ett av de mer hoppfulla är de så kallade bakteriofagerna som är virus som kan döda bakterier.

Sveriges Radio 2015-10-26. Läs mer här.


Epigenetiken styr ditt öde

Epigenitik - kromosomer-1000x600 - 475Om epigenetik och hur gener kan slås av och på beroende på vad vi äter och hur de förändringarna kan gå i arv

Sveriges Radio 2015-03-19. Läs mer här.


Med näsa för sjukdomars lukt

Näsa för sjukdomars lukt 475Diabeteshunden Dennis kan känna av blodsockernivån i mattes utandningsluft, och hunden Atlas som varnar sin ägare före ett epileptiskt anfall. Vi möter också forskaren György Horvath, som har visat att äggstockscancer har en specifik lukt.

Sveriges Radio 2015-07-09. Läs mer här.


Fråga datordoktorn

Fråga datordoktorn 475I programmet hör vi om superdatorn Watson, som hjälper läkare att ställa diagnoser.

Sveriges Radio 2015-06-16. Läs mer här.


Ett steg närmare protes med känsel

Protes m känsel 475Att skapa proteser med känsel är något av en önskedröm för många forskare. Nu rapporterar ett amerikanskt team om en slags konstgjord hud i plast, som känner av olika tryck som känsel.
Sveriges Radio 2015-10-16. Läs mer här.


Länk till alla SR:s Kropp och själ – program här.
Länk till alla Vetanders värld från SR här.
Länk till alla SR:s vetenskapsnyheter och reportage här.